Fordeler med bløtlegging

DSC02011
Bløtlegging av nøtter, frø, ris og belgfrukter er helt klart utrolig smart og gjøre. Jeg selv kan få allergiske reaksjoner hvis jeg ikke gjør dette og ikke minst liker virkelig ikke fordøyelsen min det!

Bløtlegging lærte jeg meg fort da jeg fikk min første unge og ble medlem i hjemmelaget babymat sin gruppe! Der er det mange ivrige flotte mennesker med stor kunnskap som virkelig ønsker og dele sine kunnskaper og erfaringer!

Jeg begynte fort med bløtlegging og fermentering i form av eddiksyregjæring av korn ol.
Bløtlegger nøttene med salt og bønner, av og til har jeg en slump myse i også.

Man må aktivisere nøttene for og få tilgang til næringsstoffene! Nøtter inneholder mye viktige mineraler og det sunne fettet er bra for oss, en neve om dagen er det vi skal ha av nøtter. Når man bløtlegger frø og nøtter skjer det noe, enzymbeskyttelsen som hemmer fordøyelsen slippes ut i vannet og aktiverer en prosess som gjør at stivelsen reduseres. Men vitamin og proteinnivået øker. Fytinsyren blir brutt ned, denne finnes naturlig i nøtter, frø, ris ol. Fytinsyre er et antinæringstoff som stopper de viktige mineralene til og bli tatt opp av fordøyelsessystemet, fytinsyren binder seg fast til disse mineralene og gjør det umulig for kroppen og få tak i disse.

Når jeg skal lage risengrynsgrøt eller en annen risrett så bruker jeg denne oppskriften og/eller fremgangsmåte 🙂

Til de som har en følsomhet med nøtter kan erfare at det og bløtlegge, skylle godt og tørke de kan gjøre positivt for kroppen! Jeg ble tung i kroppen når jeg spiste nøtter og frø. Hvis det var mye frø i brødmat var det forferdelig for min kropp, og humøret ble utrolig påvirket.

Jeg bløtlegger med salt som oftest når jeg bløtlegger nøtter men har brukt surdeigsstarter, myse ol også og har ikke noe negativ erfaring med dette!
Jeg bløtlegger ofte på natta og jeg står ikke opp for å bytte vannet bare så det er sakt.

Her har dere noen ca tider på bløtlegging fra KK 😉

(Bløtlegging av nøtter har de gjort i Australia for eksempel, i tusenvis av år. De bløtla nøttene i en saltvannsblanding i 24 timer ved romtemperatur, og deretter renset og bakte, eller tørket nøttene ved lav temperatur. – KK)

Hasselnøtter, peanøtter og pinjekjerner:

 • 1 teskje salt per kopp nøtter
 • Bløtlegges i 7-12 timer
 • Tørkes i 12-24 timer

Cashewnøtter:

 • 1 teskje salt per kopp nøtter
 • Bløtlegges i 3-6 timer
 • Tørkes i 12-24 timer

Mandler:

 • 1 teskje salt per kopp nøtter
 • Bløtlegges i 12-14 timer
 • Tørkes i 12-24 timer

Pekannøtter og valnøtter:

 • 1 teskje salt per kopp nøtter
 • Bløtlegges i 7-12 timer
 • Tørkes i 12-24 timer

Solsikkefrø:

 • 2 teskjeer salt per kopp nøtter
 • Bløtlegges i 7-10 timer
 • Tørkes i 12 timer

Gresskarfrø:

 • 2 teskjeer salt per kopp nøtter
 • Bløtlegges i 7-10 timer
 • Tørkes i 12 timer

  Her kan dere lese om hva SanaBona skriver 🙂Bløtleggingstiden vil variere avhengig av type. Jo hardere nøtter og frø, desto lenger må de bløtlegges. La vannet stå 2,5-5 cm over nøttene og frøene. Da vil de ese ut og oppta oksygenet i vannet. Skyll og skift vann ofte.

  • Mandler, hassel, pistasj (nøtter) 4-8 timer
  • Para nøtter, pekan, valnøtter 2-4 timer
  • Cashew, makadamia, pinjekjerner 1-2 timer (aldri mer)
  • Hampfrø, trenger ikke bløtlegges

 

2 kommentarer

 1. Hei.

  Takk for fint innlegg😊
  Jeg lurer på hvorfor hampfrø ikke skal bløtlegges? Er det ikke fytinsyre i disse? (spiser dette en del).

  Må man også tørke nøttene pga fytinsyren, eller har det med lagringen etterpå å gjøre? Det er sjelden jeg lagrer nøttene, vi pleier å bruke de med en gang.

  Liker

  • Jeg har lest at det ikke trengs men det er fra «usikre» kilder. Men alt av frø kan uansett med fordel bløtlegges, jeg fikk faktisk en allergosl reaksjon mot hampfrø å tåler de bedre ved bløtlegging 🙂
   Det med tørking har med lagring å gjøre 😉 kan helt fint brukes med en gang ja ❤️

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s