Fordeler med kombucha

DSC01639
Kombucha er en urgammel drikk! Og med det mener jeg at den har røtter helt tilbake til 5000 år før kristus! Den nytes den dag i dag av mange kjendiser også for og holde seg fine og friske!

Denne drikken har jeg drikket nå i et år og kjenner den har hjulpet en sliten kropp!
Jeg fikk diagnose på betent tarm når jeg var 14 år men ble ikke utredet og fikk ikke hjelp mot dette. Hva som egentlig var med magen min er ikke godt og si men har blitt smertefri etter innføring av ulike fermenterte drikker og kombucha er en av de!

Kjært barn!
Kombucha er noe som brygges i mitt hus hele tiden. Det tar tid men det er bare fint, når man kommer i gang med bryggingen har man alltid en skvett i kjøleskapet.
Jeg kjenner en betraktelig forbedring på helsen min, utholdenhet og jeg ser at huden har godt av fermentert drikke.
Jeg har hatt en ekstrem følsom fordøyelse og reagerte plutselig sterkt på alt av glutenholdig mel, melkeprodukter, nøtter, frukter og grønnsaker. Det var et mareritt og prøvde meg på glutenfri i 2 år men dette vare noe jeg mer eller mindre kastet meg inn i, i full desperasjon. Jeg manglet kunnskap og erfaring og kjøpte mye av det som var i gluntenfri avdelingen. Men ikke mye der er så særlig sunt og næringsrikt, merket det også på kroppen så levde melfritt og melkefritt lenge. Var et mareritt da men det var mye hjelp og få i hjemmelaget babymat gruppen på facebook faktisk så kom meg fort på rett kjør. Var på kurt mars 17 og da fikk jeg kombucha og svart te, begynte ivrig med bryggingen. Jeg ble overrasket av resultatet da vi ikke smakte på kombucha så min første smak var av min egen, noe som var kjempe spennende og når jeg synes den var perfekt var den ferdig for meg 😉 begynte lite og forsiktig med denne i en uke da jeg hadde lest andres reaksjoner og det gikk helt fint. Kjente at denne gjorde veldig godt for mine tarmer! Akkurat som om de smører systemet, veldig god følelse da.
Mindre leddsmerter, og tåler kaldvann mye bedre på hendene uten smerter, bedre fordøyelse, bedre hud, mer robust immunforsvar, tåler surdeigsbrød lagd på utkorn, tåler melkeprodukter igjen så lenge de er lavpasteurisert og ikke homogenisert melk. Kan ty til pasteurisert en gang i ny og ne og blir ikke dårlig av det men frister ikke skjebnen der noe lenge.

Kombucha er fermentert sukkeret te og ferdiglaget kombucha. Man har gjerne også en scoby men jeg selv har laget uten den og har alltid fått en scoby på slutten! Men da må man ha en god starter!
Kombucha inneholder probiotiske bakterier eller melkesyregjæret bakterier om du vill. Den inneholder også litt glukoronsyre og andre syrer (smørsyre, laktatsyre, kaprylsyre, osv),  aminosyrer, hjelper kroppen med sitt naturlige pH, stimulerer magesyreproduksjonen og små mengde vitaminer som C og B.

Sukker! Ja mange blir litt bekymret og skeptisk når de hører at det er sukker i drikken! Jeg selv fikk panikk da jeg fikk kombucha men det var rett og slett for at jeg ikke hadde sukker i huset. Hvem i f, har ikke det i huset? hehe. Joda, men butikken har jo det da. Men uansett, når man skal brygge kombucha kan man selv besteme hvor søt man skal ha denne. Noen liker den etter 7 dager og da er det en del sukker igjen (jeg har ikke sett eller hørt at noen har tatt skade av det) men det er også en del helsefordeler allerede etter 7 dager. og noen lar denne stå minst en måned. Jeg liker at den er frisk og syrlig og det er gjerne etter en 3 ukers tid. Og da er det så lite sukker i den at jeg stresser ikke med det 😉

Her! kan du lese hva selveste Surf kombucha, Maren Aasen skriver
Her! kan du lese mer! (Gry hammer)
Her! Kan du lese! (Gry hammer)
Her! Har du vinmonopolet sin oppskrift!
Her! Kan du lese om kombucha og sukker!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s