Fordeler med surdeig!

DSC01867
Surdeig ble jeg hektet på med en gang! Levde gluntenfri i 2 år og det var kjedelig! Jeg er jo vant med nystekte brød og annen bakst. Men fikk aldri den følelsen av glutenfri bakst. Nå har jeg tatt melet tilbake og spiser det med god fornøyelse og god fordøyelse 😉

Surdeig var vanligere før i tiden, men nå er det kommet tilbake! Heldigvis at det er så mange erfarne der ute som deler sine kunnskaper og erfaringer med surdeig!
Man kan dra på surdeigskurs også!
DSC01879
Jeg ble plutselig overfølsom mot det meste av mel. Noe av det glutenfrie kunne jeg spise men det var heller ikke så mye av de jeg tålte.
Noe av maten gjorde meg utrolig urolig og irritert. Det gikk veldig på humøret å tankene. Oppdaget dette med en gang heldigvis så viste hva jeg kunne spise uten og reagere. Levde uten korn en god stund før jeg fant ut at jeg måtte prøve meg på surdeigsstarter. Lagde min egen starter og den var det futt i med en gang! Når starteren var laget da følte jeg meg trygg på og prøve dette!
Jeg har spist surdeig nå i over 2 år og har ikke noe negativ opplevelse enda med dette!

Kroppen har mye bedre av og spise syrnet mel enn vanlig mel!
Antinæringsstoffer som fytinsyre, blir brutt ned av melkesyregjeringen og mye av de andre næringsstoffene blir lettere tilgjengelig! Det sies også at det er bra for blodsukkeret (noe jeg også trur da vanlig brød gir meg ekstrem craving!) Gluten blir også lettere og fordøye men ikke helt brutt ned, surdeigsbrød er ikke glutenfritt!
Fytinsyren hemmer opptak av ulike mineraler som kalium, magnesium og jern. Fytinsyre er i korn, nøtter, frø og belgfrukter, derfor er det viktig med bløtleging og fermentering. Jeg fermenterer alt av korn, nøtter, belgfrukter og frø hovedsaklig for og bryte ned antinæringsstoffer, bedre opptak av næringsstoffer og ikke minst for og gjøre det lettere fordøyelig.

DSC01877

Surdeigsstarter kan man lett lage selv men dette tar noen dager. Men det er flere flotte facebooksider man kan besøke og spørre, kan tenkes at du også finner noe på Finn.no.

Jeg gir selv bort til de som ønsker det 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s